машини, гласуване, Хасково, област

Окончателно: Изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели в страната

Изцяло с машини ще се гласува в секциите с над 300 избиратели в страната. Това решиха окончателно депутатите, които приеха на второ четене текстове от Изборния кодекс. Промените бяха подкрепени от 115 депутати. 72 от ГЕРБ и 1 от ДПС бяха „против“, а 32-ма бяха „въздържали се“, основно от ДПС.

Машинен вот трябва да има в 9 398 секции в страната.

Не беше прието предложението на Хамид Хамид от ДПС да се разреши вот на хартия след изрично устно волеизявление пред секционната комисия. То бе подкрепено от 107 депутати, 97 бяха „против“ и 18 „въздържали се“. Не можем да направим предстоящите избори със същите машини и същата организация, обяви Хамид. И даде пример със себе си – не е успял да гласува с машина, въпреки че е искал.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

- реклама -