хора с увреждания, деца, лична помощ

Окончателно! Хората с увреждания над 70% ще имат право на лична помощ от догодина

Хората с увреждания, които имат ТЕЛК над 70,1 % и с право на чужда помощ, както и децата с увреждания с над 90% ще имат право на лична помощ от 1 януари 2021 г.

Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за личната помощ днес.

Досега такава помощ се даваше само на децата с над 90% увреждания, както и на възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и право на чужда помощ.

Тези часове се определят съгласно Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, въз основа на четири степени на зависимост от интензивна подкрепа от друго лице.

Хората от първа степен на зависимост ще имат право на до 15 часа месечно право на лична помощ. Тези с втора степен на зависимост – до 42 часа месечно. Хората с трета степен на зависимост – до 84 часа месечно, а тези от четвърта степен на зависимост до 168 часа на месечна база.

Над 33 хиляди души, които тази година са получавали средства по механизма за личната помощ, ще я получават по същия ред и през 2021 година. Това обяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на дебатите в парламента при второто четене на Закона за личната помощ.

Разширява се кръгът на имащите право с над 70 процента намалена работоспособност с чужда помощ, които също ще получават лична помощ.

„Всяко едно лице, което има нужда от механизма лична помощ, подава заявление-декларация в Дирекцията „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. То попълва анкета и се самооценява дали иска да получава механизма „лична помощ“. Само за тази година от 650 хиляди лица с трайни увреждания едва 40 хиляди лица с трайни увреждания са посочили , че искат да ползват механизма „лична помощ“, каза още тя.

Депутатът Хасан Адемов от ДПС обаче заяви, че промените орязват права на нуждаещите се:

„Тези, които не са с трайни увреждания, които нямат ТЕЛК-ово решение, които имат ТЕЛК-ово решение, които са под 50% вид степен на увреждания или загуба на работоспособност , тези хора отиват в другия закон за социалните услуги, за да могат да се ползват от асистентската подкрепа. Да, но ако искат да се възползват от лична помощ“.

Според Антон Кутев от БСП с промените в закона проблемите се връщат отново:

Подменяте точно това, махате или намалявате ролята на индивидуалната оценка. Вие връщате обратно решаването на това кой има нужда от лична помощ и колко лична помощ има обратно към ТЕЛК-комисиите.

Междувременно от инициативата „Системата ни убива“ организираха символично погребение на Закона за личната помощ.

Майки на деца с увреждания оформиха гроб и забиха кръст над него в градинката до парламента, като разлепиха и некролози, предаде БНР. Със скандирания пред входа на парламента те изпращаха излизащите от сградата депутати. От инициативата са против гласуваните текстове, които запазват сегашния обхват на закона, и настояват да отпадне ограничението за полагащите се часове асистентска грижа.

- реклама -