избори гласуване, ГЕРБ Изборен кодекс социологически проучвания

Окончателно: Добруджа каза „не” на добива на газ

Добруджа каза „не” на добива на природен газ в региона. Окончателните данни сочат, че близо 97 % от гласувалите са срещу намерението на частния инвеститор.

Избирателната активност е била почти 53%, което прави общественото допитване валидно.

Общо гласувалите на референдума в Община Генерал Тошево са 6672 , което е 52.78% от имащите право на глас. С „Да“ са гласували 96.9 %,

с „Не“ са гласували 2.56 % и 0.54 % са невалидните бюлетини. Въпросът от референдума бе: „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да вземе под внимание резултатът от референдума и да бъде спазена волята на гражданите.

В противен случай от Инициативния комитет предупредиха, че ще организират нови протести.

Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора „Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. „Русгеоком БГ” има намерение да изгради 41 сондажи в землищата на 18-те населени места.

Референдумът в Генерал Тошево беше иницииран от общинската администрация заради масовите протести против добива на газ в общината.

- реклама -