велоинспектори Столична община местни данъци и такси отстъпки срокове зелени площи Иванчева Фандъкова Здравков Столична община, бюджет, гласуване мерки бизнес коронавирус

Окончателно: Бюджетът на Столична община за 2021-а година е 1,891 млрд. лева

Бюджетът на Столична община за 2021-а година е в размер на 1,891 млрд. лева. Бюджетът беше одобрен от общинските съветници след обществени обсъждания и дебати в комисиите на СОС.

Залагат се повече приходи от данъците върху недвижимите имоти, имотните сделки и превозните средства, се залагат и повече приходи. От тях 5 млн. ще бъдат насочени към транспортните оператори поради утежненото им финансово състояние от ковид кризата, също така за основен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни проекти.

„Бюджетът на София за 2021-а година е оздравителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата ковид криза и необходимостта от адекватен отговор на местно равнище чрез общинския бюджет, без обаче да натоварваме гражданите и бизнеса с по-високи данъци и такси, каквито екзотични предложения имаше.“ Това заяви председателят на финансовата комисия Георги Георгиев по време на обсъждането на бюджета. Той допълни, че целта е да се продължи политиката в социалната сфера, общинското здравеопазване и подпомагане на бизнеса в кризата.

Основният фокус на бюджета за 2021-а е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

София ремонти Крусев София булеварди

За първата цел – изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции в София са предвидени 140 млн. лв., които ще позволят обновяването на ключови пътни трасета и връзки. В проекта на Столична община има списък с 10 ключови обекта и още 5 резервни.

С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. „Т. Каблешков“, довършването на ул.“Филип Кутев“, който е част от вътрешния ринг, Източната тангента, Ломско шосе, ул. Опълченска, отдавна очаквания ремонт на бул. „Първа Българска армия“, както и ул. Кукуш, тунелите на Люлин и при НДК, бул. Скобелев, ул. Коперник и Чепинско шосе. Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух.

Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г. е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. Цар Борис III с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване участъка от трамвайното „ухо“ в кв. Княжево до „ухото“ на Съдебната палата.

За втората стратегическа цел – изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли са предвидени 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там.

Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година.

сн. БГНЕС

В края на 2020 г. кметът на София представи своята 3-годишна програма за строителство на училища, детските градини и ясли, с която ще се осигурят места за децата от 3 до 6 години. Още 6 млн. лв. ще се насочат за изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на 7 столични читалища.

Третата стратегическа цел е подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, като капиталовите инвестиции общо са за около 200 млн. лв.

мобилна станция, София, въздух
Снимка: БГНЕС

От тях средства ще се насочат за подмяна на стари печки, инвестиции в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове. 73 млн. лева са парите, предвидени за събиране на битови отпадъци.

- реклама -