Петър Здравков, Мартин Чикалов, присъда

Окончателно! 7 години затвор за шофьора, който блъсна и уби балетиста Мартин Чикалов

ВКС потвърди наказанието от 7 години „лишаване от свобода“ за Петър Здравков за причиняване на смърт по непредпазливост.

Решението е окончателно.

През септември 2018 година Здравков блъсна и уби варненския балетист Мартин Чикалов. Първоначалната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна, беше 9 години, намалена с една трета до 6 години, след като подсъдимият поиска съкратено съдебно следствие. Апелативният съд измени присъдата, като увеличи наказанието на 10 години и 6 месеца, редуцирани до 7 години заради съкратеното производство. Решението бе обжалвано от адвоката на Здравков и от частното обвинение, но тричленен състав на Върховния касационен съд реши, че жалбите са неоснователни.

Според съдиите апелативната инстанция е отчела всички обстоятелства в поведението на двете страни, довели до трагичния инцидент.

Инцидентът е станал в тъмната част на денонощието, загиналият на пътя Мартин Чикалов е бил в тъмни дрехи и е пресичал на необозначено място, което е отбелязано от съда.

Осъденият Петър Здравков се е движел със 110 км/ч в момента на инцидента, избягал е местопроизшествието, кръвната му проба на следващия ден е отчела наличието на наркотици, указват в мотивите си съдиите от ВКС. Те отхвърлят категорично обвиненията на защитата, че съдът във Варна е взел решението си под натиска на общественото мнение

- реклама -