ваксини
сн. БГНЕС

Около Нова година у нас ще пристигнат първите ваксини срещу COVID-19

По предварителни данни първата ваксина, която ще пристигне в България е тази на „Пфайзер“. Това ще стане малко преди или непосредствено след Нова година, съобщи здравния министър Костадин Ангелов по време на работно съвещание, свикано от премиера Борисов.

„От тази ваксина ще пристигнат 125 хиляди дози“, обясни министърът.

Ваксинирането ще е доброволно и безплатно.

Премиерът Борисов разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

„Създали сме необходимата логистика. Съвместно с доц. Кунчев, в момента съставяме ваксинационния план. Ваксинационният план ще бъде ясен: с кои групи от населението започваме. Ще започнем с рисковите групи. Освен работниците, които са на първа линия, нашите колеги медици, ще включим и възрастните хора от домовете. Трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигане на ваксината“, допълни Ангелов.

Ваксината на фармацевтична компания BioNTech и американската й партньорка Pfizer бе първата, която ЕК обяви, че ще закупи за своите граждани.

Компаниите обявиха, че е установено, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна. Според тях ефикасността й е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и няма значителни странични ефекти. Единственото тежко нежелано събитие, което е засегнало повече от 2% от ваксинираните, е била умората, която е налегнала реципиентите след втората доза.

- реклама -