секунда Италия мигранти

Около 6500 мигранти бяха спасени при голяма операция край бреговете на Либия

Италианската брегова охрана съобщи , че е координирала спасяването на около 6 500  мигранти край Либия. Това е бил един от най-натоварените дни през последните години в Средиземно море.

Италия мигранти

„Операционните центрове координираха 40 операции“ край Либия, корабите на бреговата охрана и на военноморските сили на Италия, на военноморската мисия на ЕС срещу трафикантите на хора край бреговете на Либия „София“ (Sophia), на европайската агенция „Фронтекс“ и хуманитарни организации „спасиха 6,5 хиляди мигранти“, съобщиха в „Туитър“ от бреговата охрана, цитирана от АФП.

Мисията невъзможна

Според предварителните данни мигрантите са били от Еритрея и Сомалия. Някой са открити направо във водата, докато други са пазели децата в лодките. Те ползват малки плавателни съдове, напълно непригодни за по-дълго плаване, много често без достатъмно гориво и никакви хранитални запаси.Италия мигранти

Мигранти от африкански страни продължават да се опитват да преминат от Либия в италия. Около 106 хил. души са пристигнали в Италия миналата година. 2726 са загинали, според Международната организация по миграция. Оттам съобщават, че близо 275 хил. мигранти чакат в Либия да отпътуват.

- реклама -