стипендии, ученици, обучение

Около 60 процента от малките ученици са готови да се върнат в клас, като бъдат тествани два пъти седмично

Учениците в 13-те области на България, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни децата да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас от днес, 10 ноември, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.
Родителите на 57,03 процента от учениците от първи до четвърти клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено. Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62,76 процента в цялата страна. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.

В 19 области и съгласието от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50 процента. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области.
Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София-град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44 процента от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77,94 процента от паралелките.
На второ място е област Добрич. От днес там могат да отидат на училище 66,6 процента от децата от първи до четвърти клас в 70,18 процента от паралелките.

На „опашката“ са училищата в област Монтана. Там едва 36,4 на сто от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95 процента от паралелките в начален етап.
Предпоследна в списъка е област Видин, съответно с 38,63 процента подадени декларации за съгласие и с 34,65 процента от паралелките с готовност за присъствено обучение.
Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването /МЗ/ още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на Българския червен кръст в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени. През миналата седмица МЗ избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град, информираха вчера от МОН.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество тестове за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област. Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от първи до четвърти клас.

- реклама -