Охраната на Алексей Петров на детектор на лъжата, какви са версиите

Охраната на Алексей Петров на детектор на лъжата, какви са версиите? Охраната на Алексей Петров е преминала през детектор на лъжата и върху нея няма подозрения за участие в покушението на бившата барета,

съветник в ДАНС и бизнесмен.

Това се разбра от интервю на главния секретар на МВР Живко Коцев по Нова тв. Самият Петров е решил да бъде без охрана по време на последната си разходка.

Коцев обясни, че няма нужда да се бърза с разследването на разстрела на Петров, тъй като бързината не е добър съветник. Коцев повтори, че за убийството на Петров, извършено на 16 август, има две основни версии с много подверсии. Едната е, че разстрелът е свързан с личния му живот, а другата – с частната му дейност.

Петров има дълга биография

и тя трябва да се изследва, каза Коцев. И обясни, че това покушение е много добре организирано, Петров е наблюдаван, изучаван и е избран подходящият момент.

„Убийството на Алексей Петров

е престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Налага се да се изследват всички процеси. Не е нужно да се бърза. Имаме две версии, които кумулират множество подверсии.

Едната е свързана с личния живот,

а другата, че убийството е свързано с бизнеса и частната дейност на Алексей Петров.” Това обяви в интервю за Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев. Той коментира и случаят с простреляното от полицай момче.

Коцев коментира и темата с убития

при полицейско преследване 18-годишен младеж. Той обаче не каза нищо конкретно. Обясни как „българските полицаи се нуждаят от самочувствие, като пазители на българския народ“.

Не отговори имало ли е абсолютна необходимост от използване на оръжие, нито защо се е наложило полицаят да носи и личното си оръжие по време на работа. Коцев повтаряше постоянно, че не иска да влиза в конкретика и че „колегите са си изпълнили задълженията“ по закон,

свързани с употребата на оръжие.

„Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност. Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители.

Открито застъпвам тезата,

че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие, каза Коцев в коментар за случая с убития от униформен младеж.

„Във въпросната вечер колегата се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР. Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо. Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания,

преследвания и употреба на оръжие.

Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

Разстоянието, от което е произведен

изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело. На въпрос имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, Коцев обясни: „Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни”. Ще се изяснява дали униформеният е изпаднал в условията на неизбежна отбрана. „Не разполагам с такива данни”, допълни главният секретар.

- реклама -