интелект

Охлювите – бъдещето на изкуствения интелект

Охлювите могат да спомогнат за развитието на компютърната индустрия и изкуствения интелект. Това невероятно откритие направиха британски учени.

В Университета в Съсекс са установили, че безгръбначните същества, които всъщност нямат мозък, а само нервни окончания все пак могат да взимат сложни решения. След като поставили електроди върху рогцата на изследваните охлюви, се оказало, че силният инстикт за храна все пак може да събуди „мисловна дейност“ в тях.

strawberry-799809_960_720

Учените са установили, че единият неврон отчита дали има храна наблизо, а вториятдали охлювът е гладен и съответно да вземе решение дали да се нахрани или не. Ако обаче мекотелото не е гладно и наоколо няма храна, тогава невроните го възпират от търсенето й, за да не хаби излишна енергия. В експеримента са участвали водни охлюви, които са хранени със зелена салата.

Ръководителят на проекта професор Джордж Кеменес е убеден, че това е ясно доказателство, затова как два първични неврона могат да създадат механизъм на мозък у безгръбначните животни, който да ги подтикне да взимат решения.

snails-382992_960_720

Екипът излседователи твърдят, че новата информация, получена от поведението на симпатичните мекотели може да се окаже безценна при създаването на изкуствен интелект и нови компютърни конфигурации.

Резултатите ще бъдат от съществено значение в роботиката при задаването на команди за изпълнение.

Учените продължават изследванията, като очакванията им са да открият още неврони при охлювите.

 

- реклама -