Пътумай и чети, център за градска мобилност книги градски транспорт

Огромен интерес към инициативата „Пътувай и чети“

На връх Денят на българската писменост и култура Центърът за градска мобилност заедно със Столична община и Столична библиотека слагатожиха началото на кампанията „Пътувай и чети“.

Тя се провежда с цел: да насърчи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е заниманието да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване  по-приятно.

Организаторите са планирали кампанията да е продължителна и да се активизира при всеки удобен повод, свързан с дати и събития, които имат отношение към образованието, историята, културата.

На централни места в столицата са разположени открити пунктове, в които всички любители на четенето могат да разменят книги. Те са позиционирани в близост до спирки на градския транспорт на пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“ и на изхода на метрото при Ректората на СУ (от страната на парка). На посочените места всеки посетител ще може да получи (ако желае) от Столична библиотека не само книга, а и безплатна читателска карта. Пунктовете ще бъдат отворени от 11.00 до 17.00 ч. от 24 май до 2 юни включително. Днес и на 1 юни, на пункта пред Столична библиотека, почитателите на български автори и „ловците на автографи“ могат да се срещнат с някои известни български автори сред които: Теодора Димова, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Анжела Димчева и други автори.

Атрактивният  ретро-трамвай се оказа тесен за всички желаещи да се повозят в библиотеката на колела. Много софиянци и гости на столицата изявиха желание да се възползват от подвижната читалня. Ретро-трамваяй ще тръгва на всеки кръгъл час от  до 15.00 ч. по маршрута от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“., като в него също могат да се разменят книги. Има и библиотекар, от който пътуващите ще могат да получат безплатна читателска карта за Столичната библиотека.

Всички желаещи ще могат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка на датите: 24, 25 и 26-ти май, както и на 1, 2, 3-ти юни от 11:00ч. До 15:00ч.

 

- реклама -