Cars stuck in traffic at an intersection

Ограничават броя на поправителните изпити за взимане на книжка

Ограничават броя на поправителните изпити за взимане на книжка. Ще въведат таван на изпитите на кандидат-водачите.

„Когато се явяваш безкрай на изпитите, очевидно

има проблем при подготовката“. Обясни идеята служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Промяната предвижда кандидатите да изкарат шофьорска книжка да се явяват максимум четири пъти за шест месеца. Ако и четвъртият път е неуспешен, се връщаш

в началото на обучението.

„Стараем се да облекчим административната тежест, основно към учебните центрове и да преминем към дигитализация. Отпадат хартиените учебни картони и дневници. Ще бъде изградена електронна система, която ще съхранява цялата документация“, обясни още Георги Гвоздейков.

„Не е тайна, че в момента изпитът по управление,

не по теория, се купува. Купува се масово. Ще бъдат работни групи, ще бъдат доклади, анализи, обществени одобрения, обсъждания, всичко е тупане на топката, колеги, няма какво да се лъжем“, каза Красимир Георгиев, който е автоинструктор.

Затягат се и мерките при проверката на техническата изправност на автомобилите.

Гвоздейков обясни, че данните от всеки измервателен уред ще бъдат предавани в реално време в автомобилната администрация, за да може технически неизправни автомобили да не могат да минават преглед.

Междувременно вътрешният министър Калин Стоянов обяви във Варна, че анализите показват как през последните месеци има много катастрофи, предизвикани от т.нар. млади шофьори,

като в повечето случаи те не са употребили алкохол или наркотици.

Най-често самокатастрофират, а основната причина е загуба на контрол върху колата, обясни Стоянов и подчерта, че зачестяването на такива инциденти отново повдига въпроса за качеството на обучение на шофьорите.

От МВР сме направили няколко предложения,

които да помогнат катастрофите да намалеят, допълни министърът. По думите му основното е извършването на убийство на пътя след употреба на алкохол, наркотици или с висока скорост да бъде квалифицирано като умишлено. Стоянов уточни, че министерството е направило и много предложения

за изменение на Закона за движението по пътищата.

Според него би трябвало да бъдат завишени драстично глобите за нарушения по пътя. Със събираемостта на санкциите в момента МВР се справя много добре, като имаме завишаване с 40 на сто, обясни Стоянов. И изрази личното си мнение, че вдигането на глобите е единият от начините да се пречупи чувството за безнаказаност у нарушителите.

- реклама -