момче, ток, токов удар, кабел, нарушения, павильони, обекти, бул. Гешов, ток, експлоатация

Оголеният кабел, причинил смъртта на 16-годишното момче, е на павильон в двора на болница „Иван Рилски“

Денонощие след трагичния инцидент, при който загина 16-годишно момче, ударено от ток, за случилото се разказаха родителите.

В злополучния ден заедно с момчето е баща му. Двамата излезли да чистят сняг, за да изкарат пари, разказа пред бТВ той.

На връщане, докато чакат на светофара, момчето стъпва върху кабел, стърчащ от шахтата.

„Отгоре имаше сняг – затрупвано. И някакви жици ли са, нямам идея. И го гледам сина ми, че пада пред мен и вика: „Татко, татко…“. Паднах върху него, обаче като го хващам да го дърпам и мен ме хваща ток“, разказа бащата.

Ток ударил всички, които опитали да помогнат, включително и жена, която спира на светофара, след като вижда какво се случва. Служители на чистотата също се притичват на помощ, както и служител на 4-то районно, разказва още бащата.

По случая е образувано разследване за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност.

До момента всички институции отричат да носят каквато и да било отговорност. От намиращата се в близост болница „Иван Рилски“, ЧЕЗ, Столична община, категорично отричат да имат нещо общо със злополучния канал.

Според проверката на район „Триадица“ най-вероятно става дума за незаконно присъединен търговски обект в двора на болницата.

Обектът не е функционирал към момента на проверката. Съгласно наличните данни в районната администрация „Дениа 2016“ ЕООД е регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016 г. Той се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.

По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през май 2019 г., по което до днешна дата няма отговор“, се казва в съобщението на район „Триадица“.

Експертите са установили, че в шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента, са изведени подземно два електропреносни кабела.

Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта. Единият, който е разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне. Другият, свързан с оголения кабел, е стопанисваният от „Дениа“ 2016 в двора на болницата.

По първоначални данни четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда – чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен.

Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Текат разпити на свидетели, назначени са експертизи и са изискани документи от всички институции и от търговец в района.

Родителите на загиналото дете са категорични, че ще търсят справедливост.

- реклама -