сн. БГНЕС

Огнян Минчев: Кандидатурата на Радев за втори мандат е уязвима по редица причини

„Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима по редица причини, които бяха налице и преди да излезе кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Пребиваването му на президентския пост през изминалите 5 години е най-меко казано противоречиво. Почти пълна липса на каквито и да е постижения на президента Радев във външната политика, което е негов ресор, ако не броим инициативата „Три морета“. Във всички останали аспекти на външната политика Радев има много скромни постижения“. Този коментар направи пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. Той подчерта, че никога не е смятал, че е гарантиран вторият мандат на Румен Радев.

По думите на доц. Минчев президентът Румен Радев има „доста скромни постижения и в позицията на човек, който трябва да обединява нацията, тъй като взе много радикално страна в политическите борби в България през последната година“:

„Кандидатурата на Радев е проблемна и в това, че твърде малко са политическите организации и обществени движения, които са силно мотивирани да работят за преизбирането му за втори мандат за президент. … Инициативният комитет, който той подготви за своето преизбиране, макар да е много помпозен – той съдържа 189 членове – показва уязвимост, нерешителност и неубеденост в силите, които самият кандидат има, за да постигне за втори път победа на президентските избори“.

Огнян Минчев подчерта, че и кандидатурата на ректора на СУ „Св. Кл. Охридски“ – проф. Анастас Герджиков, също не е безспорна от редица гледни точки:

„Той е интелектуалец с много сериозен академичен принос, добре познат в академичните среди, но тепърва за месец и половина ще трябва да стане познат на много по-широки кръгове от българската общественост, за да има шанс да ги убеди, че той е човекът, който трябва да бъде избран за президент. Това ще бъде основното предизвикателство пред проф. Герджиков“.

- реклама -