коронавирус, Европа, света, случаи, потвърдени, починали
сн. БГНЕС

Огнище на коронавирус в Дом за стари хора във Варна – 102 души са заразени

102 случая на заразени с коронавирус са регистрирани в частен дом за стари хора и лица с деменция „Свети Георги“ – Варна.

Положителните за COVID-19 проби, са основно на възрастни хора – 93 положителни лица, и на обслужващия персонал – 9 положителни лица (лекар, мед. сестри, санитари).

На всички лица от дома (настанени потребители и обслужващ персонал) е взет материал за лабораторни изследвания. Общо починали от Дома са 4 лица, съобщават от РЗИ Варна.

На извънредно заседание на Областния кризисен щаб е обсъдена настоящата ситуация в дом „Свети Георги“ и са взети решения за създаване организация за ограничаване разпространението на заболяването, изолиране на положителните лица на два етажа в сградата, снабдяването на дома с медикаменти и лични предпазни средства, насочване допълнително на медицински персонал от лечебни заведения в гр. Варна и обслужващ персонал за непрекъснато наблюдение на положителните и контактните лица.

Извършени са 3 проверки на място в дома, от служители на РЗИ Варна, като са дадени указания за изолиране на положителните лица на отделни етажи в сградата и предписани противоепидемични мерки за дезинфекция, спазване на хигиена, ползване на лични предпазни средства.

Общо за област Варна случаите, с регистрирани положителни проби за COVID-19 достигнаха 791.

Хоспитализирани в Инфекциозна клиника гр. Варна са 43 пациента; с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 560 лица, излекувани са 179 лица.

Продължава епидемиологичното проучване от служителите от Регионалната здравна инспекция за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица.

- реклама -