птичи грип огнища области Агенция птичия грип

Огнища на птичи грип в областите Видин, Враца и Пловдив

Огнища на птичи грип са били открити в областите Видин, Враца и Пловдив. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

„Едното огнище е в дивечовъдно стопанство в област Враца, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата. Има и две вторични огнища в област Видин“. Съобщението направи заместник – изпълнителният директор на Агенцията д-р Петя Петкова.

Имаме и първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария“, допълни тя.

Д-р Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив.

Няма засегнати хора

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите, подчерта д-р Петкова.

„Данните от държавите-членки, които са засегнати от този щам досега, не показват да има сериозна заплаха за хората. Категорично щамът е зооноза като всеки друг грип, но не е така патогенен за хората. Собственикът на фермата във Враца е консумирал от тези патици„. Товаобясни д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в Агенцията.

„Той няма някакви симптоми, които да е показал досега. На този етап заболяването е изключително патогенно за птици, особено за кокошки и пуйки. За хората не е патогенно. Нанася щети основно на животните и причинява финансови щети за самите стопани, но не и здравословни. Категорично хората не заболяват от този щам“, каза още д-р Чобанов.

- реклама -