Гърция пожари жертви ранени Атина

Огненият ад в Гърция: Десетки загинали, спасителна операция, тридневен траур, разследване (Обобщение)

Горските пожари в района на Атина взеха 74 жертви.

Властите се опасяват, че това не е окончателното число на загиналите.

Спасителни екипи продължават търсенето сред останките от изгорели сгради, а бреговата охрана търси в морето. Много хора са избягали към брега, а някои са навлезли с плуване в морето, за да се спасят от облаците дим.

Спасителите ходят от врата на врата и проверяват за жертви. Стотици хора са в неизвестност.

Стотици са ранените. Една от най-младите жертви е шестмесечно бебе, починало от задушаване, уточниха официални представители.

Разрушенията са огромни. Само в един от засегнатите райони са изгорели до основи 1200 къщи. По улиците има опожарени автомобили. Картините от бедствието са ужасяващи. Хора не са успели да избягат и са загинали от задушаване. Все още на места има тлеещи дървета, които периодично се подпалват. Десетки екипи обливат с вода района. Причината за бързото разпространение на огъня е бурния вятър. Това е и причината хората да не са могли да избягат достатъчно бързо. Огънят буквално ги е застигал и те не са имали време за реакция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур.

„Днес Гърция скърби и в памет на тези, които изгубихме, ние обявяваме тридневен траур. Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото тези часове са часове на борба, единство, кураж и солидарност“, каза Ципрас. „Нищо и никой няма да бъде забравен, нищо и никой няма да бъде оставен без помощ и подкрепа от държавата“, заяви още Ципрас в телевизионно обръщение.

„Няма думи, които може да опишат това, което чувстваме в тези часове. Страната преживява неописуема трагедия“, подчерта още гръцкият премиер. Същевременно той призова гръцкия народ да се мобилизира и да се бори. „Да се опитаме да спасим каквото може да бъде спасено, да се опитаме да победим огъня, да се опитаме да намерим изчезналите хора …“, призова Ципрас, който изрази „огромен респект“ към усилията на хилядите доброволци, които участват в спасителните операции.


Министърът на отбраната Панос Каменос свика Съвета за отбрана, който реши гръцки и съюзнически летателни апарати да помогнат на гражданската отбрана за събиране на данни от местата, които са застрашени от пожари, и евентуално за умишлен палеж. Тези мерки се въвеждат след спекулации в медиите, че пожарът в Източна Атика, както и няколко пожара в района на Коринт, са подпалени умишлено.

Междувременно Върховният съд на Гърция нареди разследване на причините за пожарите в Източна Атика.
Според гръцкия министър на гражданската защита Никос Тоскас пожарите не са невинни. Той намекна, че големият пожар, който пламна в планината Герания, може да е резултат от палеж и това ще бъде разследвано от властите. Министърът подчерта, че на същото място, където избухна огънят в понеделник, предишната вечер пламнали два други пожара, които бързо били поставени под контрол. Докато горяла огнената стихия край Кинета, друг пожар избухнал над рафинерията в Аспропиргос.

Българка пострада от пожарите. Животът й е вън от опасност. От Министерството на външните работи съветват сънародниците ни, които се намират в района на бедствието стриктно да следват указанията на властите.

- реклама -