пожар огнена стихия Кочериново Хухла Хаскоово Кюстендил Варна вилна зона мъж загина

Огнената стихия в Родопите е овладяна

Пожарът край Ардино е локализиран и обстановката е нормална. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов,за Нова телевизия. Думите му потвърди и комисар Сергей Заимов от „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали. Той съобщи, че е заявен хеликоптер, който да  помага при гасенето.

По думите му пожарът в област Кърджали, община Ардино локализиран и обстановката е нормална към момента. Той обясни, че площта на пожара е между 1600-1700 дка.

Няма опасност за жителите на селата и къщите им. Пожарът не се разраства, но въпреки това и днес заявихме, че хеликоптер, който да ни помага в гасенето на огнищата”, коментира още той. Заимов подчерта, че площта на локалните огнища е голяма, както и лома на пожара.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал заради дървосекачи в района. За момента има двама задържани. За щастие при огнената стихия не пострадаха хора.

140 служители от МВР, горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали и ДГС Ардино и доброволци работиха за прекратяване на разрастването на огъня. В погасяването на пожара участваха още два хеликоптера, 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

Има опасност огнената стихия в Родопите да лумне отново, поне докато не падне първия сериозен дъжд в района.

За последните 24 часа на територията на страната са ликвидирани над 200 пожара.

- реклама -