момиченце, къща, пожар
снимката е илюстративна

Огнеборци реагират средно на около 200 сигнала в денонощието

Огнеборци реагират средно на около 200 сигнала в денонощието. Обстановката към настоящия момент е сравнително спокойна,

независимо от това се намираме

вече в пожароопасния сезон, каза пред журналисти в Благоевград директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов.

Той посочи, че ако през май са реагирали на средно около 60-70 сигнала за пожари на денонощие,

то в момента са около 200. Само за изминалото денонощие сигналите са 199, което означава, че техният брой се повишава и всички граждани

трябва да са изключително внимателни,

когато са сред природата, отбеляза гл. комисар Джартов. Той отправи призив да не се изхвърлят цигари, да не се пали огън на необозначени и необезопасени места.

Когато се използва земеделска техника, особено за почистване на пасища,

да бъде след 10:00 ч., защото вече започва да става горещо и пожарите се разпространяват изключително бързо, отбеляза директорът на ГДПБЗН.

Основно сигналите за пожари са свързани

с инциденти на открито, най-често огънят засяга сухи треви и храсти, понякога и селскостопански постройки, но основно са в природата, отбеляза Джартов, който днес беше в Благоевград във връзка с изпращането на българския модул за гасене на горски пожари в Гърция.

В област Благоевград обстановката е свързана с времето,

тоест високите температури предполагат бързо разпространение на пожарите, каза за БТА директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДБПЗН) комисар Валентин Василев.

Все още нямаме голям брой възникващи

пожари, но тяхното разпространение е стихийно поради високите температури и растителността, която вече е суха, отбеляза той.

Средно на денонощие в областта възникват пет–шест пожара,

но има дни, в които са над 10, каза още комисар Василев. Екипите ни са готови, извършват непрекъснат обход на територията на областта с цел превенция и с цел административнонаказателни мерки за тези, които палят, посочи той.

По думите на директора на РДПБЗН – Благоевград,

за момента, след валежите през изминалите дни в областта, обстановката е спокойна от гледна точка на горските пожари, но екипите се подготвят за един тежък сезон.

- реклама -