Огън от миналата година или дар от Румъния: Как ще получат Благодатния огън църквите у нас?

Огън от миналата година или дар от Румъния: Как ще получат Благодатния огън църквите у нас? Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България.

Решението беше взето от Светия синод

в края на април. Причината – ескалацията на напрежението в Израел. Затова ще бъде взет огън от миналата година, който се пази в храма „Св. Александър Невски” и „Св. Неделя”.

Той ще бъде пренесен до Светия синод, откъдето ще стигне до всички храмове в страната. Във Варна Благодатният огън ще бъде донесен в Катедралния храм от манастира, където се съхранява от миналата година.

„Аз заварих това задължение и го пазим свято.

Зад Светия Олтар има специално място, където стои и всеки дежурен свещеник сутрин и вечер е задължен да проверява и да се разпорежда, ако има нещо да бъде добавен елеи или да бъде до почистено или да е направено така, че да няма смут“, обясни протойерей Николай Георгиев, предстоятел на храм „Св. Неделя“.

На Велика събота огънят ще бъде пренесен

в Синодалния параклис – от там всяка митрополия и енориите могат да си вземат от огъня, за да стигне до вярващите. „От Светия синод ще дойдат от представители с богослужебно одеяние да вземат огъня от тука и ще бъде разпространен по епархиите от синодната палата“, допълни Георгиев.

Други храмове и манастири в България

също пазят огъня от миналата година. Благодатният огън слиза от векове всяка година вечерта на Страстната събота в йерусалимския храм „Възкресение Христово“, който е построен върху мястото, за което се вярва, че е Божият гроб. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Традицията по пренасяне на благотания огън

в България със самолет от Йерусалим започна през 2004-та година. По време на COVID пандемията се наложи да се ползва огън от преходната година.

„Даването на благодатния огън е чудо свише, което идва да ни подкрепи във вярата. Без благодатния огън пак ще празнуваме Възкресение. С него вероятно е по-красиво по-светло, мнозина преживяват своето щастие и своята радост,

но не бива да намираме в пламъка на

благодатния огън тази радост, която имаме във Възкресението, защото е нашата радост“, каза още предстоятелят на катедралния храм.

За първи път благодатен огън се повява през четвърти век. Според преданието тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се повтаря всяка година.

В храмовете в Добрич вземат благодатен огън от Букурещ?

„Тъй като тази година, както вече беше обявено, няма да има делегация в Йерусалим от България, на службите в събота ще използваме миналогодишния благодатен огън в храмовете в Добрич. Очакваме да разберем дали делегация от Румъния ще пътува за Израел и тогава може да вземем благодатния огън от румънците“, казва отец Емануил от храм „Св. Троица“ в Добрич.

„Случи се няколко години – българският самолет с благодатния огън каца в София, а румънският – в Букурещ. За нас беше по- лесно го вземем от Румъния, а не от София, защото е по-близо като разстояние“, добави той.

Свещеникът е доволен от посещенията в храма през Страстната седмица – влизат и млади, и стари, и семейства.

„Благодатният огън се поддържа постоянно във Варна, където е седалището на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Огън ще има, надявам се всички да отнесат в дома си свещичката и молитвите в храма“, каза още отец Емануил.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено