доц. д-р Александър Оскар, Лекар на годината
Снимка: БГНЕС

Офталмологът доц. д-р Александър Оскар е „Лекар на годината“

Лекар на годината – 2020 е доц. д-р Александър Оскар.

Д-р Александър Оскар е ръководител на Очната клиника на Александровска болница и на Катедра „Офталмология“. Той е носител на голямата награда „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз. Отличията бяха връчени на официална церемония в Националния исторически музей.

Заради Covid-пандемията, Българският лекарски съюз (БЛС) реши част от категориите, в които ще бъдат отличени медиците, да бъдат тясно обвързани с жертвоготовността и приноса на лекарите, които участват в борбата с коронавируса

Професор д-р Венцислав Мутафчийски, Дончо Дончев от ВМА, заразил се с коронавирус и три пъти дарил кръвна плазма, Сибила Маринова, началник на реанимацията в болницата във Велико Търново и доцент Ангел Кунчев получиха специалните награди на Българския лекарски съюз на традиционната церемония в категорията „Борба с Covid-19“.

Тазгодишният носител на Приза „Лекар на годината“ е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология“.

Той е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане.

Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология.

С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

Доц. Александър Оскар благодари за наградата и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

Присъдени бяха общо 11 индивидуални и 4 колективни награди.

В началото на церемонията беше почетена паметта на лекарите, които загинаха в борбата с covid-19 те. Те ще получат награди посмъртно

„Заради Covid-19 България загуби 13 от своите лекари. Те си отидоха, защото избраха пациентите пред себе си“, се казва в обръщение на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той призова „всички да бъдем отговорни и да спазваме мерките“.

„Така ще съхраним лекарите на България, ще запазим близките и себе си“, написа министърът в Деня на българския лекар.

По повод Деня на лекаря, до 23 октомври три от водещите клиники в столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще консултират онлайн пациенти безплатно. Това са клиниките по хематология и онкология, по обща и ендоскопска хирургия и клиниката по нефрология.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:

Проф. д-р Иво Петров, д.м.н.
Д-р Иван Вълканов
Доц. д-р Валерия Хаджийска, д.м.

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС връчи наградите за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Отличените са:

Проф. д-р Огнян Хаджийски, д.м.н.
Доц. д-р Любомир Киров, д.м.
Проф. д-р Чавдар Стефанов, д.м.н.
Проф. д-р Атанас Щерев, д.м.н.

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградите получиха:

Д-р Петко Загорчев
Проф. д-р Борис Богов, д.м.н.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.

За млади медицински надежди на България награди получиха:

д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев.

Сред официалните гости на събитието доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България и Светлана Йорданова-зам.-министър на здравеопазването. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.

 

- реклама -