Официално узбекистанското правителство съобщи: Президентът Ислам Каримов почина

Новината за смъртта на президента се появи по- рано днес в медиите. Властите в страната потвърдиха официално едва тази вечер. Дъщеря му Лола също потвърди в Инстаграм.

Ислам Каримов ще бъде погребан в събота, съобщи държавната телевизия. В страната е обявен тридневен национален траур.

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов се влоши преди дни. Тази сутрин правителството на Узбекистан съобщи, че състоянието му рязко се е влошило и е критично.

За пръв път от дълги години Каримов пропусна националния празник – Деня на независимостта. На 1 септември страната честваше 25-ата годишнина от провъзгласяването на независимост и по традиция се очакваше слово от президента. Вместо това то бе прочетено по държавната телевизия.

Ислам Каримов беше на власт над четвърт век

Каримов е сред малцината лидери, управляващи от съветско време

През 1989 г. партийният вожд на Узбекистан Рафик Нишанов е преместен в Москва; Каримов става негов приемник и оглавява съветската република.

Пръв сред републиканските лидери Каримов посяга към президентската титла. Избран е за президент на Узбекистан от Върховния съвет на Узбекската ССР, заседавал на 24 март 1990 г.

Въпреки че конституцията на Узбекистан не разрешава един и същи човек да заема лидерския пост повече от два мандата, Каримов остава несменяем на кормилото през всички тези години.

Възможност за това му дават няколко референдума, удължаващи президентския мандат. След всеки референдум властите заявяват, че броенето започва наново и всеки път Каримов печели вота.

В правозащитните среди Ислам Каримов е смятан за един от най-жестоките диктатори в днешния свят.

„Репортери без граници“ го наричат дори „лешояд“, събрат на зимбабвийския президент Робърт Мугабе и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

Най-кръвопролитна трагедия през управлението на Каримов е разпръсването на демонстрация в град Андижан на 13 май 2005 г. Хиляди излизат на централния площад с искания за вдигане на жизнения стандарт и граждански свободи. Правителствени войски обкръжават безоръжната тълпа и войниците откриват огън. По неофициални данни загиват 187 души.

- реклама -