Официално: „Троянска луканка“ е защитен български продукт

Европейската комисия вписа луканката като уникален продукт за България.

Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер.

Името на продукт, който е регистриран по този начин, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Традиционният начин на производство на „Троянска луканка“, който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за България.

Самото наименование „Троянска“ произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков.

Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.

- реклама -