хакери Доналд Тръмп

Официално! Тръмп е кандидатът на републиканците

Републиканската партия на САЩ официално обяви във вторник вечерта Доналд Тръмп за свой кандидат за Белия дом. Партията опитва да забрави разделенията и да се обедини срещу общия враг: демократа Хилари Клинтън.

„Единство“ бе думата,произнесена от много делегати, еуфорични или разочаровани в многофункционалната спортна зала на Кливланд, превърната в конгресна за форума на Републиканската партия, който започна в понеделник и ще продължи до четвъртък в града на брега на езерото Ери.

Но един от малкото моменти, в които хилядите делегати и гости републиканци скандираха лозунг в един глас бе

освиркването на Хилари Клинтън.

„Затворете я!“, спонтанно и цели четири пъти прозвуча по време на язвителната реч на губернатора на Ню Джърси и бивш федерален прокурор Крис Кристи. Призивът бе предизвикан от обвинения по адрес на бившия шеф на дипломацията на САЩ при първия мандат на Барак Обама.

Докато изброяваше предполагаемите провали на американската дипломация в Либия, Сирия, Иран, Нигерия, Русия или Китай, Крис Кристи попита „Виновна ли е?“

„Виновна“, отговори залата.

И това бе същият този конгрес, потънал в кратък хаос в понеделник, когато делегатите, противници на номинацията на Тръмп блокираха председателстващия с процедура за гласуване.

Но тези въстаници не попречиха на самото гласуване на кандидатурата на Доналд Тръмп и неговия подгласник – кандидата за вицепрезидент Майк Пенс.

Един по един, в рамките на цветна церемония, делегатите обявяваха резултатите от първичните избори пред микрофона, докато синът на нюйоркския кандидат Доналд Тръмп младши внесе 89-те гласа на делегацията си в ключовия момент на постигане на необходимото мнозинство.

Поздравления, татко, обичаме те”, каза Дон джуниър в обкръжението на брат си Ерик и сестрите им Иванка и Тифани.

Кандидатът, според традицията, не бе на мястото във вторник, но в кратко видеосъобщение от Ню Йорк обяви, че горд.

В „Туитър“ Тръмп написа: „Каква голяма чест да бъда републиканският кандидат за президент на САЩ. Ще работя здраво и няма да ви разочаровам никога. АМЕРИКА ПРЕДИ ВСИЧКО!“

„Заедно, ние постигнахме исторически резултати с най-много гласове, постигнати някога в историята на Републиканската партия“, каза той. „Ние трябва да стигнем до край”

Милиардерът официално ще приеме номинацията в четвъртък. Речта му ще се излъчва в най-гледаното време.

Лидерът на републиканците в долната камара на Конгреса Пол Райън произнесе реч, в която също призова за единство, въпреки разногласията. Той спомена в тази реч Тръмп два пъти. Именно Райън обяви официално, че партията застава зад Тръмп.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп съкрати изоставането си от демократката Хилари Клинтън по популярност сред американските избиратели още преди републиканския конгрес.

Очаква се този избор да му донесе още подкрепа.

Социолозите

Според социолозите, главната съперничка на Доналд Тръмп по пътя към Белия дом го изпреварва сега със 7%, докато водеше по-рано с 15%. Във вторник бяха публикувани резултати от последния общонационален социологически сондаж на международния център „Ипсос” (Ipsos), съвместно с „Ройтерс”, посочва ТАСС.

Според данните от периода 15 – 19 юли за Тръмп са готови да гласуват 36% от запитаните. Клинтън е предпочитана от 43% от респондентите. Още около 20% са дали различен отговор. По този начин разликата между основните претенденти за президент на САЩ сега е 7%. Миналата седмица по данни на същите агенции разликата между кандидатите бе около 15%.

През тази година Клинтън изпреварва милиардера в повечето допитвания. През май Тръмп бе излязъл напред за известно време.

Изборите в САЩ са през ноември.

- реклама -