парламентът

Теглим нов заем от 1 млрд. и 200 млн. лева

Народното събрание одобри гаранционно споразумение за теглене на заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките, на стойност 1 млрд. и 200 млн. лева.

В мотивите за новия дълг е записано, че целта на заема е попълване на резервите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Чрез получаването на заемните средства фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на задълженията си по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитните институции. Средствата по заема ще се отпускат на траншове. Първата вноска по погасяването на главницата на заема е през 2022 г., а последната е през 2026 г., пише още в мотивите.

По време на обсъждането Румен Гечев от БСП коментира, че българското правителство остава длъжник от този заем: „Иска се да подпишем празен чек за 300 млн. евро. и после още 300 млн.евро. без Министерството на финансите да ни е дало абсолютно никакъв отчет. Последната година се плаща 46% от главницата – става дума за изключителен натиск върху бюджета на България”, заяви Гечев.

Станислав Иванов от ГЕРБ обвини БСП,че са фалирали български банки така, че трябва да са малко по-умерени в изказванията.

Светослав Белемезов обясни, че АБВ няма да подкрепи теглене на нов заем. „Тъй като сме на мнение, че цялата процедура по КТБ е пример за това какво не бива да се случва в банковата система. Близо 2 години след фалита на КТБ днес е ясно, че значителна част от активите на банката се преразпределят към нови собственици, докато сметката плащат българските данъкоплатъци”, каза той.

- реклама -