Сърбия

Официално! Сърбия разполага по българската граница полицаи и военни

Сърбия разполага съвместни военно-полицейски екипи да патрулират около граничните пунктове с България и Македония с цел предотвратяване на нелегалното преминаване на мигранти.

Тази нощ правителството в Белград взе решение за изпращането на екипите по границите с двете държави.

„В момента става въпрос за хора, които не са застрашени от военни действия – над 80% са от Афганистан и Пакистан, а в същото време Европа много ясно даде да се разбере, че тези хора няма да получат убежище. А, те нямат намерение да търсят убежище в Сърбия. Нашата задача е да защитим държавните граници от нелегалното им преминаване“, каза сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович  тази сутрин пред държавната телевизия.

Той отказа да съобщи „числеността на екипите от съображения за сигурност“. Според него обаче „те ще бъдат достатъчно за предотвратяване на всякакъв опит за нелегално преминаване на границата“.

“Защитата на границите от нелегалното й прекосяване е в съответствие с европейските задължения на Сърбия“, подчерта министърът.

Стефанович предупреди, че „икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в страната откъдето са дошли, съгласно международното право“.

Сръбският министър съобщи, че “през изминалите две години в страната са арестувани над 1500 трафиканти на мигранти“.

На въпроса дали е имало реакция от страна на Брюксел вътрешният министър отговори, че „не вижда причина за това, след като подобни мерки са били взети от страни-членки на ЕС“.

- реклама -