Официално: НС прие френското предложение за РСМ

Официално: НС прие френското предложение за РСМ. Правителството на България вече е упълномощено да подкрепи френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Това се случи с гласуване от Народното събрание и дебат, продължил повече от 4 часа. 170 гласа бяха  „за“, против – 37, 21 се въздържаха.

Отхвърлени бяха проектите на ГЕРБ и ДПС,

мина само предложението на ДБ.  В него има 4 условия пред кабинета, преди да одобри преговорната рамка, сред които е вписването на българите в конституцията на РСМ на равна основа с другите народи, а не само в преамбюла.

Току-що „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха Френското предложение за Северна Македония. Какво стана сега – имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично. Това каза от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, който прочете текст на лидера на ИТН Слави Трифоново.

„Отрицателен вот – ще говоря аз, ще виждате мен,

но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов“, заяви той.

„Буквално до вчера за ПП Кирил Петков, за ДБ Христо Иванов да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът „ГЕРБ и ДПС“ трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България“, подчерта Йорданов и уточни, че „днес Христо Иванов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати“. По думите му те са прегърнати заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е поискала Франция.

„И българите в Македония, и фактът, че не признаваме

т.нар. македонски език и езикът на омразата сред македонците, това не е важно“.

„Важно е да сме по-тихи от водата, по-ниски от тревата, за да не разсърдим великите сили, както винаги“, категоричен е Йорданов.

Той обвини народните представители, че бързат да избягат от залата след като са гласували „за“ предложението.

Слави Трифонов: Днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати

Току-що „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега – имаме нова коалиция, пише в профила си във Facebook лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Повод за неговия коментар е

По негови думи „това е направо сюрреалистично“.

„Буквално до вчера, за Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът “ГЕРБ и ДПС” трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България. А днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати“, пише още Трифонов.

„Прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е предложила Франция.

И човешките права на българите в Македония, и признаването на така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите – това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги“, пише Трифонов и добавя:

„Майната им на достойнството и националното самочувствие.

Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо“.

Трифонов посочва още, че темата е била „червена линия“ за БСП,

но при гласуването на предложението за РСМ те са се въздържали.

„P.s. Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор“, завършва поста си Трифонов.

Правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия, реши Народното събрание с одобрения проект на решение, внесен от Христо Иванов, председател на ПГ ДБ. При гласуването ИТН бяха против, а председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов изчете мнението на Слави Трифонов, което беше публикувано във Facebook.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено