НЗОК Нинова Дол ЕНП ГЕРБ Борисов изказване

Официално от ПЕС: В Лисабон никой от БСП не е гласувал против Истанбулската конвенция

Никой от представителите на БСП не е гласувал против ратифицирането на Истанбулската конвенция в Лисабон през декември м.г. Това става ясно от позиция на ПЕС, изпратена до медиите

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е присъствала на Съвета на Европейските социалисти, заяви: „Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея“.

Във връзка с получени запитвания от български медии до централата на Партията на Европейските Социалисти относно процедурата по обсъждане, гласуване и приемане на Резолюцията на ПЕС „За Прогресивна Европа – Обновление“, приета на Съвета на партията в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017 г. и участието на Българската Социалистическа Партия в този процес, ПЕС изпратиха следната позиция:

„Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което се проведоха двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения“, заяви Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС.

Източник: 24 часа

- реклама -