Кирил Ананиев здравен министър народно събрание

Официално! Кирил Ананиев е новият здравен министър

Народното събрание освободи проф. Николай Петров и назначи Кирил Ананиев за министър на здравеопазването.

„За” кандидатурата на Ананиев гласуваха 121 депутати, „против”- 85, без „въздържали се”.

Кандидатурата на новия министър в парламента преди часове бе представена от вицепремиера Томислав Дончев с кратка биографична справка. Според него Ананиев е добре познат на централната и местна власт с неговата компетентност и опит в управлението на публичните финанси.

Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София.

Досега той беше заместник-министър в Министерството на финансите, а в периода от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. заема поста Министър на финансите в служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков.

Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи“ и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г.

Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Владее руски и френски език.

Депутатът от левицата Георги Йорданов, зам.-председател на здравната комисия в НС, заяви от трибуната на парламента по време на обсъждане на кандидатурата на Ананиев, че управляващите от ГЕРБ нямат стратегия за укрепване на българското здравеопазване.

Нямате подкрепата на министър-председателя – това е изводът от днешната дискусия. Това каза в отрицателен вот заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Валери Жаблянов.

„При освобождаването на Стефан Константинов министър-председателят Бойко Борисов отсъства. При освобождаването на министър Сергей Игнатов, Бойко Борисов отсъства. При освобождаването на министъра на правосъдието Христо Иванов и избирането на Екатерина Захариева, премиерът е отсъствал“, каза Жаблянов. При освобождаването на Ивайло Калфин като министър на труда и социалната политика, Бойко Борисов е бил още по-далече – в Узбекистан“, посочи още той.

 

- реклама -