ядрени отпадъци Турция вредните емисии новинарски ЕК програма образование наука Кристиан Виганд Бяла книга развитие ЕС санкции Русия договора България Македония Еврокомисия, газопровод, България, Австрия

Официално: ЕК продължава мониторинга на България поне още за година

Механизмът за наблюдение и сътрудничество за България остава в сила поне още година. Това стана ясно от дългоочакваният доклад на Европейската комисия, който беше публикуван днес от Брюксел.

В доклада са посочени няколко положителни аспекта, сред които приемането на нов антикорупционен закон и засилването на борбата с организираната престъпност. Основната констатация в доклада обаче е, че Механизмът на сътрудничество и партньорство все още не отпада.

ЕК критикува избора парламентарната квота на ВСС и приетите пътни карти на прокуратурата.

„Виждаме напредък в много области, но все още има нужда от повече работа“, заяви първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс. „Надявам се, че правителството на България ще осъществява всички планирани реформи и ще избегне отстъплението, за да може да прекратим механизма за наблюдение в съответствие с мандата на Комисията“, посочи той.

Последният доклад на Комисията през януари 2017 г. направи преглед на цялостния напредък през последните 10 години и посочи 17 конкретни препоръки, които биха помогнали на България да се придвижи към изпълнението на всички показатели на МСП.

Днешният доклад отбелязва, че е постигнат значителен напредък по тези препоръки. Макар политическата несигурност да доведе до някои забавяния в осъществяването на реформите в началото на годината, процесът на реформи бе възобновен през май и предстои да види окончателните резултати в области като законодателната реформа и действия на правителството, включително в борбата с корупцията. В съдебната система се случиха важни събития тази година, особено с избора на нов Висш съдебен съвет, чието въздействие се очаква от следващата година.

Макар Комисията все още да не може да направи извода, че някой от критериите са задоволително изпълнени, тя остава на мнение, че с политическа целеустременост и решимост да се развива реформата, България може са осъществи неизпълнените препоръки и да отговори положително в близко бъдеще на МСП. Комисията ще оцени отново напредъка към края на 2018 г.

- реклама -