Официално: Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са новите лидери на ДПС

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са новите съпредседатели на ДПС. Двамата са били избрани единодушно от делегатите на Националната конференция.

Д-р Чакъров е бивш министър на околната среда и водите. Делян Пеевски пък е председател на парламентарната група на ДПС.

Събитието започна в отсъствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Обръщение от негово име прочете водещата на събитието Искра Михайлова.

Движението остана без председател в края на октомври, когато оставка от поста подаде Мустафа Карадайъ. Ролята му тогава пое почетният председател на ДПС Ахмед Доган. А формулата движението сега да се оглави от двама съпредседатели бе зададена именно от него в началото на годината. Още тогава Доган предложи начело на партията да застанат Пеевски и Чакъров.

Според Доган Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации.

Движението за права и свободи (ДПС) е основано през 1990 година. През годините най-високия пост в партията са заемали Ахмед Доган, Лютви Местан и Мустафа Карадайъ.

На събитието в София днес се събраха над 1000 делегати от цялата страна, депутати от Азербайджан и Турция, представители на международните организации, в които ДПС членува, евродепутатите на партията, посланикът на Турция в София Айлин Секизкьок, главният мюфтия.

Още по темата:

- реклама -