Официални лица на Китай и САЩ замалко да се сбият на Г-20

Остри кавги на висок тон, стигнали почти до сбиване, станаха между китайски и американски официални лица преди срещата на Г-20 – групата на 20-те най-развити държави в южния китайски град Ханчжоу.

Те бяха свързани с мястото на журналистите при отразяване на визитата на президента Барак Обама.

Според кореспондентката Керъл Ли на „Уол стрийт джърнъл“ първия „неголям хаос“ стана буквално на пистата на летището, където кацна самолетът на Барак Обама. Американските журналисти, акредитирани да отразяват визитата на президента, застанаха под едно от крилата на самолета, очаквайки слизането на президента. Но според китайски служител те се приближили прекалено близко, което предизвикало незабавната реакция на китайските служби за сигурност. „Представител на китайската делегация“, посрещаща Обама, „крещеше срещу персонала на Белия дом“ от момента, когато журналистите се появиха на пистата, с искането „те да се махнат оттам“, предаде Ли.

Понеже градусът на напрежението се покачваше, наложи да се намесят хора от службата Сикрет сървиз, която отговаря най-вече за охраната на държавния глава. Гостите възразявали, че журналистите могат да стоят там, където са, защото това е наш самолет. Намиращите се на място журналисти чували как в отговор китайски представител гневно и на висок тон казвал на американските колеги, че „това е наша държава, това е наше летище“.

По думите

в кавгата се включиха дори президентската помощничка по националната сигурност Сюзан Райс, която е ключова външнополитическа съветничка на Обама. Китайският агент се опитал да й попречи да отиде до президента Обама и се хвърлил към нея, когато тя искала да премине под синия кордон, очертаващ пространството, запазено за преминаването на Обама. Последвала не особено любезна размяна на реплики с американската делегация.

Райс впоследствие заяви на американски репортери, че приемащата страна е „предприела действия, които не са се очаквали“ при пристигането на Обама, предаде кореспондентът на „Вашингтон пост“ Уилям Уен.

Обама не е бил свидетел на цялата тази ситуация, защото в този момент още се намирал в самолета.

След това разногласия от същия род продължиха и в резиденцията, където Обама и китайският лидер Си Цзинпин проведоха двустранни преговори преди откриването на срещата Г-20. Пререканията били с китайските служители по сигурността, които присъствали там. Кавгата едва и не стигнала до сбивания, при това между китайската охрана и техните колеги сънародници от други правителствени ведомства, които бяха ангажирани да съдействат на американската делегация. Назряващото се сбиване бе предотвратено едва ли не в последния момент благодарение на намесата на служители от китайското Министерство на външните работи и от Белия дом.

В самата пък резиденция китайската страна допусна на срещата между Си Цзинпин и Обама само 10 журналисти. Белият дом изрази недоволство и настоя да се увеличи техният брой, но не успя да постигне своето, информира Уен.

- реклама -