парацетамола, хапчета, лекарство
снимка: Pixabay

Одобриха лекарство за болестта на Алцхаймер, което леко я забавя

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата одобри в петък лекарство за болестта на Алцхаймер, което леко я забавя в ранния й етап, макар и да е с риск от странични ефекти, съобщи Асошиейтед прес.

Лекарството Лекемби (леканемаб) е първото, за което има убедителни доказателства, че забавя намаляването на паметта и мисленето, характерни за Алцхаймер. То е одобрено само за пациенти с леки симптоми и в ранен етап на болестта.

Създатели на лекарството са японската Ейсаи в партньорство с американската Биоджен. То е един от малкото постигнати успехи в непрекъснато провалящите се експериментални препарати за нелечимата болест. Лекемби забавя болестта само с няколко месеца, но според експерти това е значимо подобрение в живота на засегнатите.

Недостатък на лекарството е, че се прилага само венозно – два пъти месечно, и има възможни странични ефекти, като подуване на мозъка и кървене. Цената му също е висока – 26 500 за година лечение в САЩ.

„Въпреки това то е голямо постижение – каза д-р Ричард Хоудс, директор на националния институт по стареенето. – Не е достатъчно, но дава надежда, че можем да направим нещо“

Предишното подобно лекарство Адухелм от същите компании засега е отхвърлено поради много пропуски в документацията. След като бяха обявени изпитанията с много повече пациенти, предстои преразглеждането му от властите. То обаче постига по-скромни резултати.

Лекеми действа, като премахва мозъчния протеин амилоид, който е основен индикатор за болестта на Алцхаймер. Засега обаче не е ясно какво точно я причинява и според много специалисти е необходима комбинирана терапия.

- реклама -