клиничните пътеки НЗОК Здравната каса лекарства НЗОК болници каса БЛС бюджет надзор Начева лекарства, генерични, пациенти, ограничение мораториум работа възстановена Плочев оставка основание здравен министър

Одобриха изменението в бюджета на НЗОК

Народното събрание прие окончателно законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 год.

Промяната предвижда НЗОК да може за заплати дейност за минали периоди, която е отчитана от болниците като надлимитна. Досега нямаше законова възможност НЗОК да заплаща тази дейност.
Средствата, които ще бъдат разплатени са в размер на близо 75 млн. лв. за дейности, отчетени като надлимитни от болниците за 2015 г. и 2016 г. С решение на Надзорния съвет на НЗОК заплащането ще се извършва в рамките на средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ за 2020 г.

В хода на разискванията Георги Михайлов от ПГ „БСП за България“ заяви, че ще подкрепят предложението, тъй като от средства, предназначени за здравеопазване винаги ще има нужда.

Искам да кажа на колегите от залата, че решенията, които ще вземем днес касаят по-малко от един процент от общия бюджет за здравеопазване, нищо няма да се промени, защото това е решение на парче, хвърлени едни пари за здравеопазване и, както разбрахте при първото четене на законопроекта, първите, които ще се възползват от това решение, ще бъдат кредиторите на болниците, посочи Михайлов.

- реклама -