Марко Одермат
Снимка: twitter.com/fisalpine

Одермат взе победа за място в историята на ските

Марко Одермат спечели последния гигантски слалом за сезона в световната купа по ски-алпийски дисциплини и постигна два паметни рекорда.

Одермат завърши с общо 2042 точки през сезона. Така той подобри най-доброто постижение от 2000 точки на Херман Майер. Австрийската легенда направи забележителното си постижение преди 23 години. Това беше и 13-а победа за сезона за швейцареца. Така той изравни поставения от Ингемар Стенмарк рекорд през 1978/1979. С по 13 победи в един сезон са били още Майер и Марсел Хиршер.

Иначе Одермат беше безгрешен в Солдеу. Той излезе начело още в първия манш с аванс от 1 секунда пред Алекси Пентюро от Франция. Във втория манш швейцарецът записа второ време с 1:11.65 минути и завърши със сбор от 2:19.64. Той изпревари с 2.11 секунди Хенрик Кристоферсен в общото класиране. Марко Шварц допълни подиума с 2.29 секунди пасив.

В крайното класиране в дисциплината Одермат е победител с 840 точки. Хенрик Кристоферсен завърши на второ място с пасив от 180. Още по-назад е словенецът Жан Кранец.

- реклама -