Очакват се рекорден брой кибератаки през 2023 г.

Очакват се рекорден брой кибератаки през 2023 г. По данни на компанията за киберсигурност SonicWall, дигиталната престъпност се увеличава повсеместно, но похватите и стратегиите на хакерите се променят с времето.

Настоящата 2023 г. може да се окаже

рекордна за киберпрестъпленията. По данни на компанията за киберсигурност SonicWall, дигиталната престъпност се увеличава повсеместно, но похватите и стратегиите на хакерите се променят с времето.

Според последните проучвания, общият обем на зловредния софтуер е нараснал с 2% през 2022 г. – след три поредни години на спад, съобщава електронното издание TechRadar.

В цяла Европа се забелязват повишени

нива на разпространение на зловреден софтуер, като общо за континента ръстът е от 10%.

Най-високо е увеличението в Украйна, която е претърпяла рекордните 25.6 милиона опита за атака, на фона на руската военна инвазия в страната.

Някои страни, като Великобритания и Германия,

се представят по-добре и там опитите за кибератаки намаляват съответно с 13% и 28% на годишна база.

В САЩ обемът на разпространения зловреден софтуер през последната година е с 9% по-нисък, в сравнение с 2021 г.

Един от най-популярните инструменти за атака

е т. нар. ransomware, при който хакерите използват софтуер за криптиране на потребителски файлове, срещу които впоследствие искат „откуп“.

Този тип атаки отбелязват глобален спад от 21%, но въпреки това общият им обем надминава този от 2017, 2018, 2019 и 2020 г.

Ransomware атаките през последното тримесечие на 2022 г. по света са били близо 155 милиона, което е най-високата

стойност от третото тримесечие на 2021 г. насам.

Все по-популярни стават атаките, свързани с домашните устройства, или т. нар. „интернет на нещата“ (Internet of Things, или IoT). Глобаленият обем на зловредния софтуер от този тип се е увеличил с 87% през 2022 г., достигайки общо 112 милиона атаки през миналата година.

Т. нар. cryptojacking, или отвличането на крайните точки за добив на криптовалути, също не показва признаци на отслабване.

Той нараства с 43% в световен мащаб миналата година.

Търговията на дребно и финансовата индустрия са засегнати най-тежко от киберпрестъпниците, съответно с увеличение на атаките от 2810% и 352%.

„Изминалата година засили необходимостта от по-строги мерки за киберсигурност във всяка индустрия и всеки аспект на бизнеса,

тъй като участниците в престъпните мрежи

се насочват към всичко – от образованието до търговията на дребно и финансите“, казва главният изпълнителен директор на SonicWall Боб ВанКърк.

По думите му, фирмите и организациите се сблъскват с все повече предизвикателства, на фона на макроикономическия натиск и нарастващия геополитически натиск, докато в същото време хакерите променят стратегиите за атака с тревожна скорост.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено