Очакват се още 2 млн. бежанци

Очакват се още 2 млн. бежанци, предупреди ООН. Причината- въздушните удари срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

„Най-голямата в света хуманитарна криза може да избухне след започването на бойните действия за освобождаването на иракския град Мосул, превзет от терористите“, заяви координаторът на хуманитарната мисия на ООН Лиз Гранде. Тя уточни, че при настъплението на правителствените войски срещу Мосул стотици хиляди бежанци ще се опитат да избягат от града, което ще доведе до непредсказуеми последици.

2 млн. бежанциВ момента иракската армия приключва операцията по възстановяването на контрола над град Фалуджа в провинция Анбар. За няколкото седмици, през които продължи военната кампания, бежанците в този регион набъбнаха до няколко десетки хиляди.

Командването на иракската армия вече заяви, че победата над ислямистите във Фалуджа ще стане начало за настъплението срещу Мосул.

„Ислямска държава“ завладя града на 19 юни 2014 г. и го смята за своя столица в Ирак. В него живеят около 500 000 души.

САЩ още преди два месеца заявиха, че ще подпомогнат иракските сили за сигурност с допълнителни 200 американски военни и няколко бойни хеликоптера „Апачи“ в битката за Мосул.

„Всички знаят, че битката на Ирак е битката за Мосул“, казва американският министър на отбраната на САЩ Аштън Картързаяви Картър.

На 24-ти март тази година иракските сили обявиха, че започват офанзива за връщането на контрола над втория по големина град в страната.

 Статистиката показва, че най-много сирийци са потърсили убежище – 363 000 души, следвани от 178 200 афганистанци и 121 500 иракчани. В Германия молби са подали най-много мигранти – 35 на сто.

- реклама -