снимка бтв

Очакват ни епидемиологични взривове заради началото на учебната година

В момента се наблюдава леко задържане в разпространението на коронавируса, но до 2-3 седмици ще има епидемиологични взривове заради началото на учебната година, прогнозира д-р Христиана Бацелова – епидемиолог, пред БТВ.

„Много е нисък процентът на ваксинираните учители, в САЩ доказаха, че един учител, който два дни преподавал без маска, е заразил 50% от учениците от класа си. Рискът е сериозен на базата на това, че имаме и малко деца, които са ваксинирани“, обясни още лекарят.

Епидемиологът коментира и данните на здравните власти, според които 7,2% от настанените в болница с COVID-19, са били напълно ваксинирани. От началото на март до вчерашния ден – починалите със завършена ваксинация са 64.

„Данните, които бяха изнесени, са изключително важни, за да добием представа за нашата държава. Това, което правим като извод е, че ваксините работят“, посочи епидемиологът.

„Смъртността при ваксинираните лица може да се дължи на различни фактори, като например неотговаряне на ваксината поради прием на медикаменти, които намаляват възможността на имунната система да образува антитела“, смята д-р Христина Бацелова.

Според нея има голямо значение как се съхраняват ваксините. „Дозата от една ваксина, която не е съхраняване правилно, просто няма да постигне никакъв ефект, но тя не и опасна“, посочи лекарят.

„Има един много малък процент от хората, които са напълно здрави, но не отговарят на ваксините, това са актуални особености на имунната система“, обясни епидемиологът.

- реклама -