Очакват над 50% заетост в спа хотелите

Надяваме се през месеците юли и август да имаме над 50% заетост, заяви пред БНР Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

„Морето си е море, но много хора обичат да ходят и на планина.

Имаме много иновативна програма в курортен комплекс Пампорово, свързана с лечебните свойства на гората.

Програмата се нарича „Горска терапия“. Кюстендил пък ще посрещне своите гости с открити термални басейни и с екологична храна.

В Белчин ще се съчетаят почивката, свързана със здравето, с култура и преход до Цари Мали Град. Сапарева баня ще открие летния сезон с открити байсейни, партита на открито и здравословна храна“, изброи тя и добави:

„Хората търсят съчетанието на природния ресурс, минералните води, със здравословно хранене. Такъв добър пример е и Албена, и Св. Константин и Елена, които имат собствени грандини“.

Кацарова подчерта, че над 50% от спа хотелите в България са се сертифицирали със сертификата „Зелен ключ“.

По думите й повишението на цените е съвсем малко в сравнение с миналото лято. Повишението на цените следва темпа на повишение на храните, обясни тя.

Като проблем Кацарова посочи недостига на лекари по физикална и рехабилитационна медицина. „В този бум на спа хотелите тези кадри стават все по-търсени“.

Тя отбеляза, че не познават новия министър на туризма, но й дават кредит на доверие:

„Ще предложим нашите виждания и решения на проблемите. От нея зависи дали ще иска да работи с нас. С всеки сме намирили общ език, надяваме се и с нея да намерим.

Пожелаваме й да бъде по-бърза във взимането на важните решения в момента.

Следите темата с Украйна – това, което се пише и се изнася като информация не е в най-позитивна светлина за предстоящия сезон. Там за мен трябва да бъде поставен фокусът и да има кризисен пиар“.

„Нашата индустрия очаква в новия план да се види конкретно какви инструменти могат да бъдат ползвани, за да се преведат обектите в изискванията според т.нар. зелена сделка.

За това се изискват средства и не всеки хотел или център може да си го позволи.

Тук трябва да има специални програми, банките да са по-активни с по-гъвкави решения лихвени, за да можем да сме конкурентни.

Това очакваме като най-бързо решаване и информираност. Нямаме никаква информация към момента какви програми предстоят да бъдат отпуснати за сектора“, добави още Сийка Кацарова.

- реклама -