Очакват ли ни геомагнитни бури тази седмица?

Космическо време“ е въздействието на Слънцето върху цялата Слънчева система и най-вече нашата планета.

С този термин астрофизиците наричат взаимодействията на заредените частици в слънчевия вятър със земната магнитосфера, които могат да образуват полярни сияния и/или геомагнитни бури.

От 13 до 19 март прогнозата е за сравнително спокойно „космическо време“. Вероятността дори за слаба геомагнитна буря от степен G1 (или Kp5) е минимална, информира бТВ.

На 15 март – сряда, предстоят смущения в геомагнитното поле на Земята, но малко вероятно е те да достигнат степента на най-слабата геомагнитна буря.

На 11 март Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА публикува кадри с изригване на „тъмна плазма“ от югозападния регион на Слънцето. Потокът от заредени частици не е насочен директно към нашата планета. Учените го наричат „тъмна плазма“, защото е по-плътен от заобикалящата го слънчева атмосфера. Подобни явления се случват нерядко, особено при постепенно повишение на слънчевата активност.

Слънцето отблизо: Учени заснеха най-детайлните кадри на повърхността на звездата

Това ще помогне на астрономите за прогнозирането на слънчеви изригвания

Може би знаете, че Слънцето има 11-годишен цикъл на активност. Това е приблизително времето, през което преминават промените в магнитното поле на нашата звезда. През около 11 години магнитното поле на Слънцето напълно се обръща. Тоест, северният и южният полюс на звездата разменят местата си. След това са необходими още около 11 години, докато северният и южният полюс на Слънцето се обърнат отново.

Сегашният слънчев цикъл започна през декември 2019 година. Неговият пик се очаква до бъде през 2025 година. Междувременно петната върху Слънцето ще се увеличават, повишава се и вероятността от геомагнитни бури. На снимката горе от 12 март тази година се виждат активните в момента слънчеви петна. Някои от тях са с размер по-голям от този на Земята.

- реклама -