Държавният департамент на САЩ акцентира върху защитата правата на ЛГБТИ и признаването на македонското малцинство

Държавният департамент на САЩ публикува доклад за състоянието на човешките права, който включва анализ на 194 държави и излиза всяка година по това време.

САЩ публикува този доклад от 21 години – от 2000 година насам част от управлението са били почти всички лица, които днес се заявяват за алтернатива на настоящето правителство. В доклада си тази година Държавният департамент критикува в много по-голяма степен държави като Белгия и Гърция на тема корупция, мигранти, насилие над жени и трафик на хора. САЩ критикува правителството на Белгия включително за политиката му да толерира недостъпността на стари обществени сгради със закон от 1970 година.

В Доклад за правата на човека у нас за 2020 година се посочва, че предприетите от България действия срещу нарушаването на човешките права са недостатъчни.

В резюмето на документа, публикува на сайта на американското посолство в София се посочва още, че има проблеми с полицейско насилие, борбата с корупцията и независимостта на съдебната система.

В доклада за страната ни се казва, че има насилствено отношение от страна на полицията, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и че корпоративен и политически натиск върху медиите в комбинация с нарастваща и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителска мрежа са навредили сериозно на медийния плурализъм.

Цитирани са примери за наказателно преследване с цел потискане свободата на словото и действия срещу критици на правителството.

Споменават се и за опити за контрол върху редакционните политики на обществено финансираните БНТ и БНР посредством „политизирано влияние върху тяхното ръководство“.

Отделен абзац в доклада е посветен на бизнесмена и депутат Делян Пеевски, който според американската дипломация е използвал контрола си над дистрибуцията на печатни издания и приходите от реклама, за да осигури позитивно отразяване на свързаните с него политически играчи и главния прокурор Иван Гешев.

В доклада се споменава и уволнението на журналисти в Нова телевизия след придобиването и от страна на Кирил Домусчиев.

Споменато е и нападението срещу разследващия журналист Слави Ангелов.

Включен е и арестът на отразилия антиправителствени протести Димитър Кенаров – арест който местни организации определят като „незаконен“.

Делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова е представено като пример, в който прокуратурата е потиснала критиките срещу правителството, използвайки разпоредбата срещу разпространение на невярна информация.

В доклада има и твърдения за връщане на бежанци или търсещи убежище лица, „тежки корупционни деяния“.

„Докато законът предвижда наказателно преследване на корупция от страна на официални лица, правителството не прилага закона ефективно“, а негови представители участват в корупционни практики, пише още в доклада.

В няколко секции са изброени както конкретни случаи, така и предпоставките за системен проблем с насилието над жени, деца, бежанци, етнически малцинства и ЛГБТ-хора.

Посочено е още, че макар властите в България да са предприели стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи са били недостатъчни и се наблюдават проблеми с безнаказаността.

В доклада на Държавния департамент се посочва още, че като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми.

Свободата на словото и печата като цяло се спазва, не се ограничава достъпа до интернет, не се налага цензура на онлайн съдържание, спазва се и конституционно гарантираното право на мирно събиране и сдружение на гражданите.

Не се наблюдават ограничения върху академичните свободи или културни прояви.

- реклама -