Италия , Унгария, мерки, коронавирус

Очаква се увеличение на броя на заразените с ковид в ЕС, по-слабо – на починалите

В следващите седмици в ЕС може да се очаква допълнително нарастване на броя на заразените с COVID-19, като бройката на починалите ще се увеличи по-слабо. Това прогнозира днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Британският щам на вируса на болестта започва да преобладава и се открива в 25 от страните в ЕС.

Бразилският щам е разпространен в девет европейски страни, а южноафриканският – в 18, допълни еврокомисарят. Според Кириакидис щамовете се разпространяват предимно при пътувания.

Общо 19 държави от ЕС съобщават за нарастване в броя на заразените, а в 15 се увеличава броят на приетите в болница. В осем нарастват смъртните случаи, посочи Кириакидис.

Кириакидис сподели още, че се наблюдава и разпространението на щамове, които може да не бъдат повлияни от одобрените досега ваксини.

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че няма оценка как предложените днес от комисията допълнителни ограничения за износа от ЕС на ваксини биха допринесли за достъп до повече вакнсини в Общността. Той уточни, че от края на януари досега от ЕС са били изнесени 10 милиона дози ваксина за Великобритания, като от британските заводи в ЕС не е внесена нито една доза. По неговите думи, въпреки че от „АстраЗенека“ са обещали да доставят до края на март 30 милиона дози ваксина за ЕС (при договорени 120 милиона – бел. кор.), дори и тази занижена цел изглежда няма да бъде постигната.

- реклама -