Очаква се ПП-ДБ да представи списък с проектокабинет, в него липсват Петков и Атанасов

Все още ситуацията с бъдещия кабинет остава неясна.

Очаква се втората политическа сила в парламента Продължаваме Промяната- Демократична България да представи свое правителство с втория мандат.

Преди дни по време на лидерската среща между първите две формации, от ГЕРБ- СДС поискаха да видят състава на кабинет на ПП- ДБ, за да решат дали биха дали подкрепа за него.

Дадоха и срок до неделя.

Това обаче не се случи. От ПП определиха вторник като деня, в който ще обявят проектосъстав на кабинет и имена на министри в него.

Спекулациите около имената в списъка продължават. Според новата информация в него липсват Кирил Петков и ген. Атанас Атанасов.

В проектокабинета с премиер Николай Денков мястото на министър на вътрешните работи се заема от Андрей Янкулов. Кандидатурата на Атанасов е била приета остро от партията на Христо Иванова „Да, България“, според които партийни лидери не трябва да участват в правителство, ако се иска подкрепа от ГЕРБ на Бойко Борисов, пише „24 часа“.

Според изданието министър на финансите в проектоправителството на ПП-ДБ е Асен Василев.

Министър на правосъдието – Милен Матеев, бивш депутат от ПП и председател на комисията по правни въпроси на парламента в предишиния мандат.

Министър на енергетиката – Радослав Рибарски, който е депутат от ПП.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков, бивш зам.-министър във ведомството и депутат от ПП.

Министър на външните работи – Ирена Димитрова, бивш зам.-министър.

Министър на иновациите – Даниел Лорер, депутат от ПП и бивш министър в правителството на Кирил Петков.

Министър на здравеопазването – д-р Христо Хинков, дългогодишен директор на Националния център по обществено здръве и анализи.

Министър на транспорта – Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП и директор на дружеството за въздушни линейки „Хели Мед Сървиз“, което бе закрито.

Министър на образованието и науката – проф. Генка Петрова, бивш зам.-министър.

Министър на отбраната – Тодор Тагарев, който заемаше поста в едно от служебните правителства, назначени от президента Росен Плевнелиев и трябваше да стане министър в правителството на Кирил Петков, след като бе махнат Стефан Янев.

Министър на труда и социалната политика – Иван Кръстев, бивш заместник.

Министерство на икономиката – Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов.

Министър на електронното управление – Александър Йоловски, бивш зам.-министър.

Министър на земеделието – Христо Даскалов, бивш шеф на Българската агенция по безопасност на храните.

Министър на околната среда и водите – Юлиан Попов, който вече веднъж бе служебен министър в това ведомство.

Министър на туризма – Гергана Кабаиванова – управител на фондация

Министър на културата – Яна Генова – културолог

Министър на спорта – Димитър Илиев, автомобилен състезател, който в кабинета на Кирил Петков бе сложен начело на Агенцията за безопасност по пътищата.

 

- реклама -