име

Очаква се македонският парламент да гласува за втори път Договора за името

В македонския парламент за днес е насрочено заседание, на което депутатите ще гласуват за втори път по закона за ратифициране на споразумението с Гърция за промяна на името.

По-рано президентът на страната Георге Иванов съобщи,че няма да подпише указ за този закон, защото смята, че е противоконституционен, а узаконяването на споразумението с Гърция е престъпление.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на първото гласуване за ратифицирането на споразумението и обявиха, че няма да присъстват в заседателната зала. За ВМРО-ДПМНЕ това споразумение с Гърция е капитулация за Македония.

За гласуването на закона се изискват гласовете на 61 депутати. На 20 юни 69 депутати гласуваха за това споразумение.

След второто гласуване Законът за ратифициране на споразумението с Гърция отново се връчва на президента за подпис. Има различни тълкувания дали президентът след второто гласуване в парламента е длъжен или не да подпише указ.

Миналата седмица председателят на парламента Талат Джафери заяви пред репортери, че ако президентът Георге Иванов направи същото както и със закона за употреба на езиците, т.е. не подпише закона за Договора за името, то Джафери ще изпрати и двата закона със своя подпис в Държавен вестник за публикуване.

Вчера заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски заяви, че днес неговата партия ще внесе обвинения срещу лицата, участващи в приемането на закона за използването на езиците и закона за ратифициране на споразумението с Гърция.

- реклама -