Очаква ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам

Очаква ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам. Сполетява ни най-силното слънчево изригване от 5 години насам. Ако експлозивната му енергия не се изчерпи до края на седмицата, ехото от експлозиите ще започне да достига до нашата планета, пише Meteo Balkans.

От началото на новата година

се наблюдава най-големият взрив на слънчева активност от 2017 г. насам, сочат данните на ресурса https://tesis.xras.ru. За изминалите 10 дни Слънцето вече е направило цели 3 изригвания от най-висок клас Х. Последното от тях е регистрирано в нощта на 12 януари.

Клас X е най-високото ниво

на 5-степенната скала на слънчевите изригвания, като първите два класа, обозначени с буквите A и B, са слаби, следващият клас C е среден, а след това има два по-високи класа M и X. Всеки следващ клас превъзхожда предишния по мощност около 10 пъти. По този начин изригванията от ниво X са приблизително 100 пъти по-мощни от тези от клас C.

Увеличаването на броя на

изригванията ясно показва приближаващия максимум на слънчевата активност, чийто пик се очаква през следващите 2-3 години.

Въпреки това, такава силна мощност на слънчевите експлозии на подобен ранен етап от цикъла е неочаквана. По всяка вероятност все още говорим не за системния преход на Слънцето към максимален стадий, а

за локален взрив на активност,

който ще се окаже ограничен във времето. Това косвено се потвърждава от факта, че почти всички експлозии на Слънцето сега се случват в един регион близо до източния му край. Останалите потенциално активни центрове, открити от групи слънчеви петна, почти не показват активност на изригвания, пише meteovesti.ru.

Учудващо е, че енергията на този

център все още не е изчерпана в няколкото дни големи експлозии. За да се характеризира тяхната сила е достатъчно да се каже, че енергията на всеки от тях е хиляди пъти по-голяма от общата енергия, произведена от човечеството в цялата история на съществуването му. Към момента няма тенденция към намаляване на активността на изригванията или признаци на изчерпване на експлозивната енергия на Слънцето, твърдят наблюдателите на явленията.

Въпросът за прогнозираната дата

на края на взривната активност е много важен, тъй като основният център на слънчевите експлозии продължава да се движи към Земята. Това се дължи на въртенето на Слънцето отляво надясно, гледано от северното полукълбо на Земята. Поради тази причина регионите, разположени отляво на ръба на Слънцето,

се придвижват към центъра

му през седмицата (пълното завъртане на Слънцето отнема около 4 седмици). Ако експлозивната му енергия не се изчерпи до края на седмицата, ехото от слънчевите експлозии ще започне да достига до нашата планета. В момента потоци от плазма и частици, изхвърлени от атмосферата на Слънцето, удрят покрай Земята.

Сега на пътя им е планетата Венера,

разположена в момента вляво от Слънцето.

Общото ниво на слънчева активност е в червената зона и вече е около 8 по 10-степенна скала.

- реклама -