Очаква ли ни ново поскъпване на хляба?

Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Следващото редовно правителството ще трябва да избира дали да увеличи данъците, да реформира разходите, или да увеличи дефицита и дълга. Тази прогноза даде през седмицата служебният министър на финансите Росица Велкова.

В момента България е сред страните с най-ниски данъци в Европа, съобщава NOVA. Най-общо те се делят на два вида. Едните са тези, които всички  усещаме и виждаме на фиша на заплатата си всеки месец. Такива са здравните и социалните осигуровки, които се удържат, данъкът върху дохода, който е 10% и данък печалба за фирмите.

Вторият вид данъци са непреки. Като ДДС и акциза, митата. С актуализацията на бюджета през тази година се премахна ДДС-то  за хляба и брашното, намалени от 20 на 9% бяха и ставките  в опит на управляващите да се преборят с високите цени и драстичните разходи, които бизнесът и хората трябва да правят заради високите цени на енергоресурсите.
Хлебопроизводители казват, че от две години са на ръба на оцеляването.

Евентуалното връщане към облагането с ДДС на брашното  би довело до повишаване цената на хляба, влошаване на качеството му и свиване на потреблението, прогнозира Жулиент Таушанов. И предрича фалити в бранша, ако държавата не предвиди комплекс облекчителни мерки.

- реклама -