Many hardbound books background, selective focus

Обявяват през ноември тазгодишния носител на „Букър“

Обявяват през ноември тазгодишния носител на „Букър“

Носителят на „Букър“ – водещата литературна награда в англоезичния свят, ще стане известен през ноември, съобщи сайтът на престижното отличие.

Дългият списък, включващ 12 или 13 книги, ще бъде оповестен на 30 юли.

Той ще бъде избран от жури с председател международно признатият художник и писател Едмънд де Ваал, награждаваната писателка Сара Колинс, редакторът на художествената литература на в. „Гардиън“ Джъстин Джордан, световноизвестната писателка и професорка Июн Ли и музикантът, композитор и продуцент Нитин Савни.

Шестте книги, включения в краткия списък за наградата „Букър“,

ще бъдат обявени на 16 септември. Авторите им получават по 2500 евро и специално подвързано издание на книгата си.

Тазгодишният носител на литературното отличие „Букър“ ще бъде обявен на 12 ноември на церемония в Лондон. Автор й получава 50 000 лири и може да очаква международно признание и значително увеличение на продажбите в световен мащаб.

Миналата година престижната литературна награда беше присъдена на ирландския писател Пол Линч

за романа му „Песента на пророка“. В седмицата след награждаването книгата отбеляза увеличение на продажбите си с 1500 процента. Преди да бъде включена в дългия списък, издателят на „Песента на пророка“, „Уануърлд“ (Oneworld), беше продал 4000 екземпляра с твърди корици.

Понастоящем във Великобритания са продадени над 100 000 екземпляра с твърди корици.

„Песента на пророка“ достигна третото място в списъка на бестселърите на „Сънди таймс“ за художествена литература с твърди корици. В Ирландия романът остана на първо място сред всички книги в продължение на няколко седмици след отличаването му с наградата „Букър“.

- реклама -