Арабаджиеви
Източник: МВР

10 млн. в брой и луксозни автомобили са иззети от имоти на Арабаджиеви (СНИМКИ, ВИДЕО)

От задържаните 10 души при специализираната акция в хотелите Маринела в София и Марица и Пловдив, които са собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев, са привлечени 6 лица под наказателна отговорност. Сред тях е синът на Арабаджиев Вълчо, който е с обвинение за пране на пари.

При претърсване на адреси, хотели и домове са намерени 10 милиона в брой, като по-голямата част от тях са в евро. Това съобщи на брифинг днес заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Източник: МВР

Гешев съобщи още, че семейство Арабаджиеви са обявени за общодържавно издирване. Издадена е европейска заповед за задържане. От началото на август двамата се намират във Франция.

Арабаджиеви

В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки, обясни Гешев за вчерашните акции в Пловдив и София.

Източник: МВР

„Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България“, коментира той.

„Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини“, посочи Иван Гешев.

Източник: МВР

„Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки.

„Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева“, заяви зам.- главният прокурор.

Източник: МВР
Източник: МВР

„Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели – си плащай данъците“, каза още Гешев.

Източник: МВР

„Виктория груп“: Никой не може да бъде обявен за виновен, преди произнасяне на съда

По-рано от ръководството на „Виктория груп“ разпространиха съобщение до медиите във връзка със случващото се в хотелите „Марица“ в Пловдив и „Маринела“ в София, които са част от хотелиерска група „Виктория груп“.

Ето цялото съобщение без редакторска намеса:

Във връзка с ареста на г-н Вълчо Арабаджиев – младши като член на фамилията Арабаджиеви и свързването на неговото име с извършени данъчни престъпления считаме, че никой не може да бъде обявяван за виновен за извършено престъпление публично, чрез средствата за разпространение на масова информация, преди произнасяне на българския съд с влязла в сила присъда, особено за тежки умишлени престъпления.

Презумпцията за невинност е основен принцип в наказателното право, прогласен в защита на правата на всеки човек. По отношение на направената от медиите при връзка на случващото се с успешно изпълнената от хотел Маринела обществена поръчка за настаняване на делегатите от клас А по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, Ви припомняме, следното:

Хотелските услуги по настаняването на делегатите бяха възложени на хотел Маринела въз основа на законово проведена процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет. Хотел Маринела беше единственият участник, който отговори на всички изисквания, заложени в документацията на Възложителя – Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС. Всички останали участници бяха дисквалифицирани, поради допуснати от тях нарушения и неизпълнение на изискванията на Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС. В хода на изпълнение на настаняването, екипът на хотел Маринела работи денонощно с цел да предостави безупречни услуги за високопоставените си гости. Договорът беше изпълнен качествено и в срок, като Екипът ни получи множество благодарствени писма за положените усилия, гъвкавост и денонощна работа по организация на проведените в хотела събития.

В хода на извършените проверки екипите на проверяваните хотели оказват пълно съдействие на разследващите органи. Ще направим всичко необходимо, за да съдействаме максимално за изясняване на обективната истина. През последната година компанията е проверявана многократно и не са констатирани закононарушения.

- реклама -