Обявиха Ухан за зона с нисък риск от заразяване с коронавирус

Ухан, който стана огнище на разпространението на коронавируса, беше обявен днес за зона с нисък риск от заразяване. Това означава, че в провинция Хубей не е останал нито един град или район с високо и средно ниво на риск, се казва в заявление на щаба по профилактика и контрол на разпространението на COVID-19 в провинцията.

„На цялата територия на град Ухан нивото на риск е ниско, в провинцията няма градове и населени места със средно или високо ниво на риск”, се казва в съобщението.

Властите в Хубей въведоха класификатор на населените места, градовете и районите за нивото на епидемиологичен риск. За зона с ниско ниво на риск се смятат местата, в които не са били потвърдени случаи на коронавирус или не са регистрирани такива в продължение на 14 дни.

От 8 април властите в Китай отмениха напълно транспортната блокада и разрешиха на хората да напуснат Ухан, който заради епидемията беше откъснат от външния свят в продължение на 76 дни. Преустановени бяха транспортните комуникации, включително метрото, автобусите и влаковете, в града не се допускаше да влязат автобуси и воден транспорт, бяха затворени летищата и ж.п. гарите. Гражданите нямаха право да напускат града без специално разрешение.

В периода на епидемията в града бяха регистрирани 50 333 случая на заразяване с коронавирус, а смъртните случаи достигнаха 3 869.

- реклама -