коронавирус, COVID-19, мерки, Стойчо Кацаров

Обявиха новите мерки срещу COVID-19 у нас, учебната година започва присъствено

Преди да вземем решението за прилагане на конкретни мерки, проведохме множество консултации, поискахме становища от браншови становища – получени са близо 40 с оценка на направените предложения.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг за новите мерки срещу COVID, които ще бъдат наложени на територията в страната.

Няма място за паника в момента, ситуацията е сериозна, но не е толкова извън контрола ни.

Ниският процент на ваксинация, който има в страната ни, налага да наложим тези мерки.

Обезпокоителен е високият брой смъртни случаи от COVID. Продължаваме да настояваме за това да се ваксинират възрастните хора, защото 85% от починалите са над 65-годишна възраст, обясни той.

Училищата ще започнат присъствено, децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не се ваксинираме, каза Кацаров.

Проф. Мира Кожухарова заяви, че епидемиолозите следят непрекъснато развитието на ситуацията. Следят се положителните проби, хоспитализираните, вариантите на коронавирус у нас и процентът на хората, които имат пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави от комплекс от показатели. В последната седмица се оказва, че е необходимо взимането на мерки, каза още тя.

В момента в страната има доминация на Делта варианта – 98-99%, и 1 до 2 процента Алфа вариант – в страната няма други варианти. Това уточни проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. Делта вариантът обаче има особености, защото заразява с по-ниска доза, прави по-висок вирусен товар, болните започват по-рано да заразяват и на практика един заразява от 6 до 8 от присъстващите до него хора.

Ето какви са новите мерки:

От 01.10 до 30.10.2021 г.

Групови занятия в езикови центрове до 10 човека в помещение и с дистанция. Затварят детски центрове и клубове. Конгреси на не повече от 30% от капацитета и 30 участника в помещението.

Преустановяват се тиймбилдингите. Конкурси, масови изпити на 30% и до 30 участника в помещението.

Музикалните фестивали се спират. Кина театри, циркове, концерти на закрито при не повече от 50% от капацитета.

Музеите и галериите трябва да осигурят 8 кв. м на човек. Школите за танцови и музикално изкуство не повече от 30%

Спортните състезания на закрито ще са без публика, а тези на открито – с публика с не повече то 30%

Фитнесите на 30% от капацитета. Плувни басейни – само за индивидуални спортове при 50% от капацитета. Колективни спортове на закрито се преустановява.

СПА центрове, терапевтични до 30% на капацитета и с график на индивидуално ползване на услугите.

Заведения и игрални зали – от 7 до 22 часа, не повече от 6 души на една маса. Кръщенета, сватби – до 30 души на закрито и 60 на открито.

Мерките влизат в сила от 00 часа в понеделник и е със срок два месеца.

Стойчо Кацаров не изключи да бъдат въведени и по-строги мерки при влошаване на епидемичната ситуация. Дали ще се стигне дотам зависи от всички нас. Той призова още веднъж за ваксинация.

- реклама -